Anne Baba Kavgasına Çocuk Dahil Edilmemeli
Anne Baba Kavgasına Çocuk Dahil Edilmemeli
Anne-baba anlaşmazlıkları ya da tartışmaları; çocuklarda davranış bozukluklarına yol açar. Zaman içerisinde çocukta dikkat eksikliği, güvensizlik durumları hat safhaya ulaşacaktır. Anne- baba kavgalarına dahil olan çocuklarda; anne babasının ayrılacağı yönünde kaygılar, korkular oluşabilmekte bu da çocuğun psikolojisini altüst etmektedir. Tartışma durumu sürekli bir hal almışsa, artık annelik ve babalık da bir kenara itilmeye başlanacak bu çocukta travmalara da neden olacaktır. Kavga eden bir çift, kendilerine yoğunlaşacağından çocuklarına karşı sabırlı olamayacak ve gerekli sevgiyi de gösteremeyecek hale gelecektir.
Anne Baba Kavgasında Çocuk Davranışları
Çocuklarda öz güven eksiklikleri ile beraber çevreye güvende azalır. Bu nedenle başta dersleri daha sonra sosyal yaşamda başarısız ve mutsuz bireyler olarak karşımıza çıkarlar. Özellikle ders notlarındaki düşüş ve okuldaki davranışlar ilk tepkiler arasındadır. Çünkü çocuk dikkat çekmeye çalışmaktadır.
Çocuğun Yanında Olmaması Gerekenler
Sorun her ne olursa olsun bir anne baba asla çocuğunun yanında kavga etmemelidir. Bu son derece olumsuz etki yaratacaktır. Çocuklara güven dolu bir ortam yaratılmalı, onlarla sakin konuşulmalıdır. Aile içinde huzur çok önemlidir. Anne babanın yansıttığı mutluluk çocuğa geçecektir. Kesinlikle fiziksel şiddet halini çocuk görmemelidir. Eşya dağıtmak kırmak gibi eylemler çocuğun yanında olmaması gerekendir. Kullanılan sözlere dikkat edilmelidir. Kavga esnasında anne baba arasında taraf tutması zorlanmamalıdır.
Anne Babanın Sürekli Tartışma Halleri
Anne babanın sürekli tartışma halleri çocuğu yakından etkileyen durumlardandır. Özellikle sesli tartışmalar varsa; çocukta korku, güven eksikliği ve psikolojik anlamda sorunlar yaratır. Çocuk her daim huzursuz ve mutsuz hale gelir.
- Anne baba kavgalarında çocuk taraf gösterilmemelidir.
- Anne baba kavgaları çocuk yanında gerçekleştirilmemelidir.
- Anne baba kavgalarında özellikle şiddet sahneleri çocuğun travmaya doğru atılışı demektir.
- Gerekirse psikolojik anlamda yardım alınmalıdır.
Her ailede sorunlar yaşanabilir. Önemli olan çocuklara bu sorunları çok fazla yansıtmadan, ilgi ve sevgiyi onlardan esirgememektir. Bu durumu yaşatamayacak kadar durum kritik noktalardaysa mutlaka psikolojik yardım alınmalıdır. Huzurlu bir aile ortamı bir çocuğun ileri ki yaşamında öz güven sahibi ve mutlu olması demektir.