Bel Fıtığı Nedir?

Bel Fıtığı Nedir?

Bel fıtığı, omurga bölgesinde bulunan disklerin kayması ve taşması sonucu meydana gelen ortopedik bir kemik rahatsızlığıdır.

İçindekiler:

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Bel fıtığının birçok nedeni olabilmektedir. Bel fıtığının başlıca nedenleri; yaralanmalar, fazla kilo, duruş bozukluğu, genetik etkenler, yaralanmalar, şişmanlık gibi etkenlerdir.

Bel Fıtığını Tetikleyen Etkenler Nelerdir?

 

Darbe almak, kaza geçirmek, bel bölgesine fazla yük binmesi, ağır işlerde çalışmak gibi durumlarda bel fıtığı oluşabilir. Bu bölgenin yıpranması sonucu ve bölgeye yük bindirilmesiyle birlikte bel fıtığı oluşabilmektedir.

Uzmanlara göre, bel fıtığının meydana gelmesinde en büyük etken genetiktik unsurlardır. Bel fıtığının meydana gelmesine yatkın bir genetiğe sahip olmak bel fıtığı riskini arttırmaktadır.

Sigara ve tütün kullanımı bel fıtığı oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bununla birlikte sigara kullanmak, bel fıtığı tedavisinde iyileşmeyi geciktirebilmektedir.

Omurgaya ağırlık veren vücut kilosu, uyguladığı yük ile omurgaya zarar vererek bir süre sonra bel fıtığının oluşmasına sebep olabilir.

Obezite ve fazla kilo etkenine benzer olarak hamilelikte de alınan kilolar omurgaya yük bindirebilir. Omurgada oluşan fazla baskı sonucu bel fıtığı meydana gelebilir. Doğum sonrası yapılacak egzersizlerle birlikte bel fıtığının etkisi hafifletilebilir.

 

Bel Fıtığını Önleyebilmek için Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Yapılan araştırmalar ve çalışmalara göre bel fıtığı şikayeti, yapılan tedavilerle birlikte 2 ila 12 hafta arasında giderilmiştir. Tedavi yöntemleri ve süresi ile birlikte bel fıtığı, kolaylıkla aşılabilen bir rahatsızlıktır.

Bel fıtığını önleyebilmek için dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:

Kadınların sıklıkla giydikleri topuklu ayakkabılar, bel fıtığını tetikleyebilmektedir. Rahatsız ve ortopedik olmayan ayakkabılar tercih edilmemelidir.

Tempolu hafif yürüyüşler, esneme ve fazla zorlanmadan gerinme egzersizleri bel fıtığı için faydalı egzersizler arasında yer alır.

Arabada, sandalyede ya da koltukta otururken dik durmak, omurganın ve sırtın bükülmesini engeller. Doğru duruş pozisyonları ile eğilmeden ve kambur durmadan oturmak gerekmektedir.

Facebook Comments Box
Exit mobile version