Diş Çürümesinin Farklı Sebepleri Nelerdir?
Diş Çürümesinin Farklı Sebepleri Nelerdir?
Dünyada binlerce bireyin sürekli olarak yaşadığı bir sorun olan dişlerin çürümesi eğer zamanında gereken önlemler alınarak tedavisi yapılamazsa çok daha ciddi sağlık problemlerine yol açabilen ağrılar oluşan bir çeşit süreç olabilmektedir. Diş çürümesi sebeplerinin arasında rahatlıkla sayabileceğimiz bir kaç neden bulunmaktadır. Bunlardan ilki diş yüzeyinde zamanla biriken çeşitli bakteriler zaman çerçevesinde dişin üstünde delikler açıp diş minenize zarar vermeleridir. Çocukluk zamanlarında yine çok daha sık görülmekte olan diş çürümesi yine her yaştan insanların karşılaşabildiği bir problemdir. Diş çürümesinin sebebine verilebilecek en iyi cevap ağız ve diş sağlığınıza gereken önemi göstermemeniz olabilir.
Mayalı ve Karbonhidratlı Gıdaları Tüketirken Dikkat
Mayalı olan karbonhidratlı gıdalar beraberinde şeker gibi gıdaları tükettiğiniz takdir de ağızınızda kalan çeşitli artıklar üstünde streptocococcus mutans ve Lactobacillus benzeri bakteriler işlem yaparlar ve meydana laktik asit çıkarırlar. Bu bakteriler, yemek artıkları, asit karışımları olan diş üstündeki plaklar, diş minerallerini aşındırırlar. Aslına bakarsak diş plağının diş möinerallerine zarar vermelerinin süreci her geçen gün daha da hızlanmaktadır. Diş çürüğünün oluşabilmesi ise yine bu aşındırma sürecinin oldukça kısa süre içerisinde oluşmasını sağlar. Diş çürükleri ilk zamanlarında aşırı gözle görülür veya bariz bir şekilde meydanda değildirler. Önce ilk olarak dişin çürümeye başlamakta olan kısmında pütürlü bazı dokular oluşmaktadır. Bu yine pütürlü bölgeler sonralarda genişler ve diş üstünde delikler görülür. Diş çürümesi eğer ki ağzınızın rahat bir şekilde görülmekte olan bir kısmında oluşmaya başlamıyorsa bunları tespit edebilmeniz oldukça zor olacaktır.
Diş Çürüğü Nasıl Fark Edilebilir?
Diş çürüğünün nasıl fark edileceğine gelirsek çürük oyulan bir diş, koyu renkte bir çeşit boşluğa neden olacağı için fark edilmesi oldukça kolaydır. Fakat bazen çeşitli çukurcuklara gizlenmekteler ve sadece diş hekimlerinin kullanabildiği araçlar ile ve çeşitli röntgenler ile anlaşılabilirler. Bu çürükler çoğu zaman tüberküllerin birbirlerini sürekli olarak kestikleri noktalar da veya dişin boyun kısımlarında gözükebilirler. İki diş arasında da kalan gizli çürükler uzun zaman boyunca görülmeyebilirler. Diş çürüklerine yakalanmamak için mutlaka her sabah kahvaltıdan sonra ve geceleri yatmadan önce dişlerinizi fırçalamalısınız. Yiyecek artıkları için fırçanızın küçük başlı bir fırça olmasına özen göstermelisiniz. Fırçalar sert kıllı tiplerden olmamalı. Orta sertlikte ve kesinlikle yumuşak olan fırçalar en iyi fırçalardır. Asla bir başka kişiye ait olan fırça kullanılmamalıdır. Her gün düzenli bir şekilde diş iplerini kullanmalısınız. Yine çeşitli ağız sularını da kullanabilirsiniz.