Normalden fazla özgüvene sahip bireylerin iç dünyalarında diğer kişilere göre daha fazla korku ve iç çatışmalar yaşandığı tespit edilmiştir. Aslında bu aşırı özgüvenin nedeni, kişinin kendisini güvende tutma çabasıdır. Olduğundan farklı biri gibi görünmeye çalışan bu kişilerin aslında eksik yanlarını kapatmaya çalıştıklarını belirten Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bu davranışların dürüstlükten oldukça uzak olduğunu ifade ediyor.
Örnek vermek gerekirse; bazen yan komşumuz olan çiftin sürekli kavga ettiklerini, tartıştıklarını, tabak çanak kırdıklarını, seslerinin yükseldiğini duyarız. Herkesin böyle komşuları vardır, olmuştur ve seslerini herkes duyar. Fakat onları evlerinin dışında, sokakta gördüğünüzde sarmaş dolaşırlar. Daha birkaç saat önce birbirini yiyen insanların bu aşırı samimiyetini anlamakta zorlanabilirsiniz. Ama bu şekilde dışarıya mutlu görünme çabası içinde olan insanlar sosyal davranış bozukluğuna sahiplerdir. Bir başka örneği de işten ayrılma vakaları için vermek mümkün. Ayrılma sürecinde olan bir kişi güçlü ve mutlu bir duruş sergiliyorsa ya “yıkılmadım, ayaktayım” mesajı veriyordur ya da kendi geleceğinden endişe ediyordur. Eğer bu korkusu işi ile ilgili bir gelecek korkusu ise “Korkmuyorum” imajı çizerek aslında bir bakıma kendini ikna etme taktiği uyguluyordur. Güçlü olduğunu göstererek korkularını yenmeye çalışıyordur. Bu gibi imajlara bürünmeyi bazen çevredeki bazı kişiler tavsiye edebilir. Fakat doğru olan, sağlıklı düşünüp daha büyük üzüntülere neden olacak yıkımlar yaşamamak adına bu tarz dürüst olmayan tavırları takınmamaktır. Çünkü bir birey, verdiği kararın iyi veya kötü yönlerini düşünerek her türlü sonuca hazırlanmalı ve korkularını aşmalıdır.
Özellikle sosyal ağlar üzerinde, çevresine karşı sürekli fazla abartılı mesajlar yayınlayan, paylaşımlarda bulunan kişi aslında dışarıya karşı psikolojik bir savunma içerisindedir. Bu da o kişinin ya gelecekten endişe duyduğu ya da korktuğunu göstermektedir. Her şeyin fazlası ters etki yapar. Fazla özgüvenin sebepleri genelde bellidir: Korkuları olabilir. Kendi iç dünyasında çatışmalar yaşıyor olabilir. Kendini güvende tutmak için çevresine mesaj veriyor olabilir. Bunların hepsi de dürüstlükten uzak davranışlardır.
Özel hayatta ya da iş hayatında bu tarz insanlarla karşılaşıyorsanız, onların aslında olgunlaşmamış bireyler olduğunu, kendi içlerinde çatışmalar yaşadıklarını bilmelisiniz. Bu durumda önerilen, bireylerin bu davranışları atlatabilmek için kişisel gelişimlerine zaman ayırmaları ve üstesinden gelmeye çalışmalarıdır.