Sağlık Haberleri

Frengi Nasıl Bulaşır?

Frengi Nasıl Bulaşır?

Frengi, bel soğukluğunda olduğu gibi bakteriyel sorunlardan dolayı ortaya çıkan, bulaşıcı ve zührevi hastalıktır. Sifiliz olarak da bilinen bu rahatsızlık Treponema pallidum ismi verilen bir mikrop tarafından ortaya çıkmaktadır. Çok ciddi bir rahatsızlık olmasından dolayı erken teşhis ve tedavi bir o kadar önemlidir. Eğer tedavi edilmez ise, beyin, göz, iç organların büyük bir kısmı da sinir sistemine ciddi zararlar verebilmektedir. Erken teşhis konulur ve zaman geçmeden de tedaviye başlanırsa, olumlu sonuçlar alınabilmektedir.

Frengi Nasıl Bulaşır?

Frengi yani sifiliz, doğrudan cinsel yol ile bulaşmaktadır. Bundan dolayı da hem erkekler hem de kadınlar görüldüğünü söyleyebiliriz. Ancak, cinsel yol ile bulaşmasına rağmen, deride meydana gelen lezyonlardaki sıvılar, vajina salgısı ve meni de, mikrobun bulaşmasında etkin rol almaktadır. Hamilelik döneminde böyle bir rahatsızlık ile karşılaşıldığında ise, bebeğin de bu risk altında olduğunun untuulmaması gerekmektedir.Sifiliz, kan yolu ile de bulaşabilmektedir. Tıp literatüründe çok fazla kayıt olmasa bile, kan transfüzyonu sırasında ortaya çıktığından da söz edilmektedir.

Frengi mikrobunun en çok görüldüğü kişiler ise aşağıdaki gibidir.

  • Sifiliz mikrobunu taşıyan kişiler ile cinsel temasta bulunmuş kişiler.
  • Birden fazla cinsel partneri bulunan erkek ya da kadınlar.
  • Korunmasız olarak cinsel birliktelik yaşayanlar.
  • Sifiliz lezyonlarına doğrudan ten yolu ile temas eden kişiler.
  • Cinsel yol ile bulaşan yani herhangi bir zührevi hastalığı olan kişiler.

Frengi Nasıl Tedavi Edilir?

Çok eski dönemlerden bu yana tedavi yöntemi geliştirilen frengi için hala en etkili tedavi yöntemi penisilindir. Bu zamana kadar penisilin tedavisine direnç gösteren herhangi bir sifiliz mikrobu kayıtlara geçmemiştir. Mikrobu öldürerek ilerlemesinin önüne geçen penisilin, frengi mikrobunun evresine göre farklı dozlarda uygulanabilmektedir. Örneğin 1 yıldan daha az süreli rahatsızlıklarda tek doz penisilin uygulaması yapılırken, 1 yıldan uzun süreli mikrobik durumlarda 2 ya da 3 doz penisilin uygulanabilmektedir.

Her ne kadar tedavi süreci sonrasnda olumlu sonuçlar alınsa da, kişilerin cinsel birlikteliklerde korunma yollarını öğrenmesi, bunları uygulaması ve olası yan etkiler ile karşılaşılması durumlarında da doğrudan bir uzmandan destek alınarak, sifiliz testi yaptırmaları son derece önemlidir.

Facebook Comments Box

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu