Hamilelik Dönemi

Hamilelikte İlk 3 Ay Nelere Dikkat Edilmeli  

Hamilelikte İlk 3 Ay Nelere Dikkat Edilmeli  

 

Gebeliğin ilk 3 ayı son âdetin başlangıcından itibaren sayılır ve 12. haftaya kadar olan süreyi kapsar. Hamileliğin ilk tespit edildiği dönem genellikle 5 Haziran’dır. Yaklaşık birkaç hafta boyunca olur. Bu mutlu haberi alan anneler, hamileliklerini sürdürmek için dikkatli bir plan yapmalıdır. Hamileliğin ilk üç ayı kısadır, ancak bebeğin küçük bir hücreden tüm organları olan bir fetüse dönüştüğü hızla gelişen bir süreçtir. Hamileliğin ilk üç ayı, düşük yapma riskinin en yüksek olduğu aylardır. Ayrıca bu dönemde bebeğin gelişmekte olan organları uyuşturucu, alkol ve diğer toksinlerin yol açtığı hasara karşı en savunmasızdır. Özellikle 2. haftadan 8. haftaya kadar teratojene maruz kalmak bebeğe ciddi zararlar verebilir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Neler Olur?

Bu, kalbin gelişimi için en önemli zamandır. Beynin oluşumu başlar. Ancak bu süreç diğer yarıyıllar ve doğumdan sonra da devam eder. Uzuvların tomurcuklanması başlar.  Sinir sistemi, sindirim sistemi, kas-iskelet sistemi ve böbrekler iyi gelişmiştir.

Hamileliğin İlk 3 Ayında Nelere Dikkat Etmeliyim?

Hamile olduğunuzdan şüpheleniyorsanız hemen bir kadın doğum uzmanına/jinekoloğa başvurarak gerekli test ve testleri yaptırın. İlaç alırken dikkatli olun: Hamilelik döneminde, özellikle hamileliğin erken dönemlerinde, ilaçları alırken mutlaka bir kadın doğum uzmanına/jinekoloğa danışmalısınız. Radyasyondan kaçının: Doğrudan hamileliğin başlangıcından itibaren röntgen, tomografi ve sintigrafiden kaçınmalısınız. Genel olarak basit röntgenlerden alınan radyasyon dozları bebeğe zarar verecek düzeyde değildir ve farkında olmadan maruz kalan hamileler için ciddi problemlere yol açmaz. Ancak bu tür testlerin sadece gerektiğinde yapılması veya sahibine eşlik edilmemesi bir avantajdır.

Kimyasallarla Gereksiz Temastan Kaçının

Çok güçlü deterjanlardan uzak durmanız önerilir. Özellikle ilk 3 ay saç boyası kullanılmasını önermiyoruz. Kızamıkçık, toksoplazma, sitomegalovirüs, suçiçeği, frengi ve parvovirüs gibi enfeksiyonlar, özellikle hamileliğin ilk birkaç ayında maruz kalındığında bebeklerde ciddi anormalliklere neden olabilir. Mümkünse bu enfeksiyonlar  ebelik öncesi taranmalı ve aşı programı olanlar aşılanmalıdır.

Mide Bulantınız Varsa

Hamileliğin ilk üç ayını oluşturan bu dönemde annenin yaşadığı hormonal değişiklikler hiperemezis gravidarum adı verilen bu dönemde sıklıkla karşılaşılan mide bulantısına neden olabilir. Bu durumda anne yemek yemeyi reddedebilir ve günlük enerji alımını sınırlayabilir. Sabah uyanır uyanmaz mide suyunu emerek hamileliğin erken evrelerinde mide bulantısını azaltır. Uyanır uyanmaz düşmanca ekmek, kraker, leblebi, ekmek gibi kaynakları tüketmeye çalışın.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu