Diyet Önerileri

Ne Kadar Diyet Yapsam Da Kilo Veremiyorum?

Ne Kadar Diyet Yapsam Da Kilo Veremiyorum?

 

Her yaz mevsiminin yaklaşması ile birlikte insanlar kilo vermek için diyet programlarına ve spor aktivitelerine başlıyor. Yoğun olarak uygulanan diyetler, saatlerce yapılan sporlar bazen kilo vermede yetersiz kalabiliyor. Özellikle metabolizması yavaş çalışan insanlar ne kadar diyet yaparlarsa yapsınlar hızlı şekilde kilo veremiyorlar. Böyle durumlarda bir diyet programından fazlasına ihtiyaçları olduğu söylenebilir. Bu süreçte çok yorulan ve yıpranan insanlar belli süre sonra kilo vermekten umutlarını tamamen kesebiliyorlar. Kilo verme çalışmaları yalnızca diyet ile sınırlandırılmamalıdır. Çünkü kilo verememe durumunun çeşitli nedenleri olabiliyor.

 

Diyetlere Rağmen Kilo Verilememesinin Nedenleri

Bir uzmandan destek alınmadan rastgele yapılan diyetler insanların zayıflamasına çok fazla etki etmez. Aksine vücut ile uyumlu olmayan diyetler bir süre sonra metabolizmanın tamamen bozulmasına neden olacaktır. Az yemek yemeye ya da yoğun diyet programlarına rağmen insanların zayıflayamaması bir süre sonra tamamen tartılara küsmelerine neden oluyor. Bu süreçte kilo verememenin birden fazla nedeni vardır. Bunlar:

  • Harcanılan enerji alınan kaloriden az olabilir
  • Metabolizma çok yavaş çalışıyor olabilir
  • Hangi besinden ne kadar tüketmeniz gerektiğini bilmiyor olabilirsiniz
  • İnsülin direnci yüksek olabilir
  • Uykunun düzensizliği ve ilaçların yan etkileri
  • Kilo vermeye engel olan bir hastalığın bulunması

Yukarıda sayılan nedenler kilo vermede insanların önündeki en büyük engellerdir. Bu nedenlerden bir tanesi ya da birkaç tanesi sizde bulunuyorsa yoğun diyet programlarından dahi sonuç alamamanız son derece normaldir.

Kilo Verememe Durumunda Ne Yapılabilir?

Uygulanan diyet türleri bir türlü sonuç almanıza engel oluyorsa öncelikle iyi bir diyetisyenden yardım istemelisiniz. Bu yardım sayesinde neden kilo veremediğinizi daha iyi anlama şansı bulacaksınız. Eğer harcadığınız enerji sizin gün içerisinde aldığınız kaloriden daha az ise haftalık olarak tükettiğiniz gıdaların ve aktivitelerin listesini tutun. Böylece hangi saat aralıklarında ne kadar yediğinizi ve günde ne kadar hareket ettiğinizi daha iyi tespit edebilirsiniz. Bu kayıtlara göre diyetisyenleriniz sizlere daha iyi bir beslenme programı uygulayacaktır. Metabolizması yavaş çalışanlar ise düzenli egzersiz programlarına katılarak bu durumu dengeye alabilirler. Bunu tespit edebilmek için ise çeşitli cihazlar bulunuyor. Oksijenle bağlantılı olarak ölçüm yapan cihazlar sizlere metabolizma hızınız hakkında net bilgiler veriyor.

 

Uyku Düzensizliği Kiloyu Etkiler Mi?

Birçok insanın merak ettiği konulardan biri de uyku düzensizliğinin kiloya etkisidir. Kilo verememe durumlarında düzensiz uyku çok önemli bir etkendir. Çünkü insanların birçok hormonu gece uykusuna göre düzenlenmiştir. Bir diğer neden de geç yatan insanların gece yarısı acıkmasına ve atıştırmalık arayışına girmesine neden oluyor. Eğer düzensiz uykusu olan insanlardan biriyseniz gece geç saatlerde bir şeyler tüketmemeye özen göstermeniz gerekiyor. Açlığınızı bastıramıyorsanız kalorisi düşük olan yiyecekleri tüketmeye özen gösterin ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmaya önem verin.

Ciddi Bir Rahatsızlık Kilo Vermeye Engel Olabilir

İnsanlar ne kadar faydalı diyetler yaparsa yapsın bazen farkında olmadıkları bir hastalık nedeni ile kilo vermeleri zorlaşabilir. Hatta zorlaşması bir yana daha da kilo almaya başlayabilirler. Böyle zamanlarda İnsülin direnci daha da yükselerek obeziteyi tetikleyen durumlar ortaya çıkabiliyor. En basit örneği ise hipotiroidi hormon rahatsızlığı insanlarda kilo vermeyi zorlaştıran bir durumdur. Kilo verme diyetine başlamadan önce böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız endokrinoloji uzmanına gidebilirsiniz. Bu süreçte hem ilaç tedavisi görebilir hem de bu tedaviye uygun bir diyet programına başlayabilirsiniz. Hem sağlıklı hem de kalıcı kilo verebilmek için mutlaka uzmanlardan destek alınması gerekiyor.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu