Şifalı Bitkiler

Safran Çiçeği

Safran Çiçeği

 

Safran bir süs bitkisi olup süsüngenler familyasından gelmektedir. Son baharda çiçek aça 20- 30 boylarında son derece değerli bir bitkidir. Çiğdem cinsinden soğanlı bir çiçeği vardır. Bu çiçekten elde edilen baharatlar ayıklanarak erkek organları kurutularak gıda ve tat boyası olarak kullanılmaktadır. Safran bitkisi Fransa, İspanya, İtalya ve İran’da yetişmektedir. Türkiye’de ise genelde Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilmektedir.  1 Gramı 6 Euro olan safranın asıl ana vatanı ise Güneybatı Asya civarlarıdır. İlk olarak Yunanistan’da yetiştirilmiştir. Yarım kilo safran elde etmek isterseniz 80.000 çiçek feda etmeniz gerekmektedir. Safran kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyayacak kapasiteye sahiptir.

Safranın baharatının çok keskin ve ekşi bir tadı vardır. Saman kokusuna benzeyen bir kokuya sahip olan safranın bu özelliklerinin sebepleri içerisinde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır. Yemeklerin içerisinde konulduğunda yemekleri sarı renge boyayan safran bu özelliklerinden dolayı dünyanın en çok aranan baharatlarından bir tanesi haline getirmiştir. Safran ayrıca tıpta da kullanılır.

Safran kelimesi ise Arapçadan gelmektedir.

Safran acı ve ekşi tatları ile uyarıcı bir özelliğe sahiptir. Sinirleri uyarır ve vücuda dinçlik vermektedir. Ateşi düşürür ve öksürüğünü keser. Safranın karaciğer hastalıklarında da faydaları vardır. Hamileler tarafından kullanılmaması gereken safran sivilceleri de yok edici özelliğe sahiptir.  Ayrıca cinsel istekleri de artırır.

Safran boya maddesi ve baharat olarak kullanılmaktadır ve çok fazla renk vermektedir.

 

Facebook Comments Box

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu