Topluluk önünde konuşurken beden dili, konuşmaya hazırlanma, heyecan kontrolü, seyirciye hitap etmek gibi birçok yönden dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bu hususlardan her biri çok önemliyken, konuşmaya nasıl başlandığı bir yerde konuşmanın seyrini de etkileyeceği için daha bir önem taşır. Kişisel gelişim bakımından bu hususlara dikkat edilmesi, daha etkili bir konuşma yapılmasına yarar sağlayacaktır. Konuşmaya etkili bir şekilde başlanması seyircide merak uyandıracağı için geri kalan süreçte seyircinin konuşmadan kopmasını zorlaştırır. Seyircilerin dikkatle kendisinde olduğunu gören konuşmacı, buna bağlı olarak etkili bir performans göstermeye devam eder. Fakat daha konuşmaya girişte seyirci etkilenmezse geri kalan konuşmayı da etkili biçimde sürdürmek bir o kadar zorlaşacaktır. Peki, etkili bir konuşmaya başlamada önemli olan faktörler nelerdir?
*Beden Dili ve Jest Mimikler
Sahneye ilk çıktığınızda duruşunuzun dik ve öz güvenli bir duruş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. İlk çıktığınız andan itibaren gülümsemek ve seyircileri başınızla hafifçe selamlamak ise seyirci üzerinde olumlu bir etki yaratacaktır. Ukala ve soğuk bir görünüş sergilenmemelidir. Yüzünüz ise her zaman seyirciye dönük olmalıdır. Bu bakımdan gülümsemenin ve bu selamlamanın seyirci üzerindeki olumlu etkisi göz önünde bulundurulmalı ve asla ihmal edilmemelidir.
*Kendini Tanıtma
Konuşmaya başlanırken kendinizi tanıtmanız seyircinin kimden ne dinlediğini bilmesi açısında önemlidir. Bu tanıtmaya adınızdan başlayarak, gördüğünüz eğitim, üzerinde konuşacağınız konu hakkında yapmış olduğunuz çalışmalar, neden orada bulunduğunuzdan bahsederek başlayabilirsiniz. Bu aşamanın seyirciye sizin hakkınızda bilmesi gerekenden çok bilgiler verilerek uzatılması seyirci üzerinde olumsuz bir etki yaratacaktır. İnsanların sizin memleketinizin neresi olduğunu, kaç çocuğunuz olduğu, yaşınızın kaç olduğu gibi sizin kişisel hayatınızla ilgili bilgileri bilmesi anlamsızdır. Olabildiğince o gün orada bulunma sebebiniz olan konu etrafında dönen bilgilerin dışına çıkılmaması gerekmektedir.
Kendinizi tanıtma aşamasında olabildiğince samimi bir tutum sergileyerek, içinde bulunduğunuz seyirci grubunu, mekanı, atmosferi tanımak ve heyecanınızı azaltmak için kendinize fırsat yaratabilirsiniz. Heyecanınızı paylaşmak, sık sık gülümsemek bu samimi ortamı yaratmanız ve rahatlamanızda size yardımcı olacaktır. Fakat fazla rahat olunmamalıdır. Her zaman temkinli olmak ve kontrolü elden bırakmamak sizin yararınıza olacaktır.
*Konuyla İlgili Ön Bilgi Verme
Kendinizi tanıttıktan sonra üzerine konuşacağınız konu hakkında ufak bilgilendirmeler yapılmalıdır. “Konu nedir? Neden bu konuyu anlatıyorum? Bu konuyu bilmek sizlere ne gibi faydalar sağlayacak?” gibi anlatacağınız konudan ana hatlarıyla bahsetmek ve seyircilere bu konuda bilgisi olan birisinin olup olmadığı, biliyorsa ne bildiğini, sizlerle paylaşıp paylaşamayacağının sorulması ve onlara söz hakkı tanınması gibi bir yöntem izlenebilir. Konuya derinlemesine inmeden önce böyle bir ön bilgilendirmenin yapılması seyircinin bu süreç esnasında konuyu daha rahat anlayabilmesine yarar sağlayacaktır. Sonrasında asıl konuşmaya geçilmeli ve geçerken: “ Hazırsanız başlıyorum” tarzında bilgilendirme yapılmalıdır.