Sağlık Haberleri

Ağız kokusuna dikkat!

Ağız kokusuna dikkat!

 

Ağız kokunuz bir türlü geçmiyorsa bu durumu pekte hafife almayın. Zira önemli bir hastalığın belirtisi olabilir.

Halk arasında ağız kokusu olarak da bilinen halitozis; hastalık değil, hastalık belirtisidir. Çoğu insan soğan, sarımsak yediğin de veya sabah uyandığında ağzında koku olduğunu hisseder. Normal olarak sayılsa da bazen bu koku vücut sağlığının bozukluğundan kaynaklanabiliyor. Ağız kokusu oldukça yaygın bir sorundur ve her yüz kişiden yirmi beşinde bu soruna rastlanmaktadır. İnsanlar bu sorunun neden kaynaklandığını bulmak yerine; geçici çözümlerle (naneli sakız ya da şeker, diş fırçalamak vs.) sorunun üstesinden gelmeye çalışıyorlar.

Ağız kokusu neden olur?

Ağız kokusunun iki nedenden kaynaklanır:

  • Tüketilen gıdaların neden olduğu ağız kokusu

  • “Anaerop” bakterilerinden kaynaklanan ağız kokusu

Tüketilen gıdaların neden olduğu ağız kokusu, alınan gıdanın cinsine bağlı olarak bir müddet sonra geçerken; kronik olan ağız kokusu diş çürükleri, diş eti hastalıkları, aftlar, ve kötü protez kullanımından  kaynaklanır. Bu sorunun asıl nedeni ağızdaki yumuşak dokularda ve dil kökünde anaerop bakterinin oluşmasıdır. Ağız kokusunun artmasına neden olan etkenlerden biri ise tükürüğün akış hızı ve tükürük miktarındaki azalmadır. Tükürüğün normalden az salgılanması dilin yüzeyinde bulunan sülfür bileşenlerini temizlemediği için ağız kokusunun artmasına neden olur. Tükürük azlığını neden olduğu bir diğer olumsuzluk ise ağızdaki oksijeni azaltmasıdır. Ağızdaki oksijenin yetersizliği; anaerop bakterilerin oluşumuna yol açar.

Ağız kokusunun nedeni sinüzit olabilir

Ağız kokusunun başlıca nedeni ağız ve diş hastalıkları (diş çürükleri, diş eti iltihabı) olsada; bazen ağız dışı nedenlerden de kaynaklandığı görülür. Polip, sinüzit ve geniz eti ise bu hastalıklarda sadece birkaçıdır. Bu hastalıklar, burundan nefes alış-verişi engellediği için burun mukozası kurur ve ağızda koku oluşumuna yol açar.

Ağız kokusunun nedenleri arasında nadirde olsa görülen hastalıklar şunlardır:

  • Akciğer enfeksiyonları ( Bronşit, zatürree, akciğer apsesi, akciğer kanseri)

  • Böbrek yetmezliği

  • Diyabet

  • Karaciğer hastalıkları

  • C vitamini eksikliği

  • Bazı kanserler

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu