Pembe Telgraf Çiçeği
Telgraf çiçekleri çok güzel çiçeklere sahiptir. Türlere göre farklı renklerde çiçek açar. İlkbahar, yaz ve erken sonbaharda beyaz, mavi, pembe çiçekler açar. Uygun koşullarda açık havada yetiştirirseniz çiçek sayısı artacaktır. Yetersiz bakım ile çiçek sayısı daha az olabilir.
Pembe Telgraf Çiçeği Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Aslında pembe telgraf çiçeği, herhangi bir zor bakım gerektirmez. Daha önce de belirtildiği gibi, bu nerdeyse her ortama uygun bir bitkidir. Telgraf çiçeği (Tradescantia nanook) güneş ışığı olmadan gelişmez veya çiçek açmaz. Ancak, birkaç saat boyunca kavurucu güneşe maruz bırakmayın. Sabah ve akşam ışık alacak şekilde yerleştirilmelidir. Özel dikkat gerektirmez, temizlenmesi kolaydır. Havadar (çok kapalı ve havasız olmayan) ortamlarda iyi yetişir.
Uygun Sıcaklık Değerleri
18-24 °C sıcaklıktaki yerlerde saklanabilir. Ancak en iyi 10-15°C sıcaklıkta büyür. Sıcaklık 8 C nin altına düşmemelidir. Sıcaklık dalgalanmalarına çok duyarlı değildir ve kolay gelişir. Yine de optimal gelişim için 5-25 °C arası sıcaklık sınırlarının dışına çıkılmamasında büyük fayda vardır.
Sulama Yöntemi
Telgraf çiçeğinin en önemli 2 kuralından biri ışık diğeri de sulamadır. Düzenli olarak sularsanız ve toprak çok kuru kalmazsa çiçeğiniz büyümeye devam eder. Toprağı kuru olmamalı. Test etmek için parmağınızı toprağa bastırabilirsiniz. Toprağın üzerindeki 2 cm’lik alan kuruduktan sonra sulanma zamanıdır. Telgraf çiçeğinizin toprağı çok kuru ve doğrudan güneş ışığına maruz kalırsa yaprakları solar ve rengini kaybeder.
Pembe telgraf çiçeği sulu bir gövdeye sahiptir, bu nedenle gövdesinde su biriktirebilir. Bu nedenle çok sık sulama çiçeğimizin çürümesine neden olur. Toprak kuruduğu için toprağı elle kontrol etmenizi ve şehre bağlı olarak kışın haftada bir, yazın ise haftada iki kez sulama yapmanızı öneririz. Çok fazla sularsanız, bitkiler köklerinde çürür ve yapraklar kıvrılır ve çürür. Bu nedenle herhangi bir sulama dikkatli ve aynı hızda yapılmalıdır, yani yüzeysel olmalıdır.
Bitkinin yapraklarının rengini korumak ve mantar hastalıklarına yakalanmasını önlemek için dipten su dökülmeli, yapraklara su püskürtülmemelidir. Bitki parazitler veya böcekler açısından çok hassas değildir ve salyangoz dışında genellikle herhangi bir sorunu olmaz. Aslen tropikal iklim bitkisi olduğu için terleme ile su kaybının daha az olacağı yüksek nem içeriğini (%70 gibi) daha çok sever. Kısmen gölgeli veya hafif güneşli yerleri sever. Yeşil yapraklı türler düşük ışıkta gelişebilirken, pembe telgraf çiçeği gibi renkli olanlar daha fazla ışığa ihtiyaç duyar. Yaz aylarında bu sebeple toprağı özellikle nemli tutulmalıdır.
Toprak Seçimi
Telgraf çiçeği çok yoğun ve havasız toprakları sevmez. Tavsiyemiz bahçe toprağı, turba ve gübre karışımı veya kırmızı topraktır. Tahıl pazarlarından kolayca turba ve verimli toprak karışımı elde edebilirsiniz. Ama kaliteli olmasına dikkat edin. Çok iyi drene edilmiş ( yani geçirgenliği fazla) bahçe toprağına ekin. Bahçe alanlarında toprak sökücü ile havalandırılmalı ve tırmıkla düzleştirilmelidir. Ekimden önce toprak derinlemesine sulanmalı ve nemli toprağa ekilmelidir. Dikimden hemen sonra can suyu verilmelidir.