Hamilelik Dönemi

Tüp Bebek Nedir?

Tüp Bebek Nedir?

 

Tüp bebek tedavisi günümüzde en yaygın kullanılan yardımcı üreme tedavisidir. Teknik olarak tüp bebek tedavisi dişi yumurtasının (oosit) ve erkek sperminin (sperm) vücut dışında ve rahim içinde özenle hazırlanmış laboratuvar koşullarında döllenmesiyle belirli sayıda döllenmiş yumurtanın (embriyoların) seçilmesidir.

1971’den beri tüp bebek uygulamaları günümüz tüp bebek teknolojisinin kaynağı olmuştur. Tüp bebek tedavisinin modern kurucusu Robert G. Edwards’tır. Tüp bebek ile dünyaya gelen ilk bebek (Louise Brown) 1978 yılında İngiltere’de doğdu. Üreme sağlığın bu devrimin ardından tüp bebek çalışmaları hız kazanmış ve tüm dünyaya yayılmıştır. 1989 senesinde Türkiye’de ilk defa Ege Üniversitesi’nde tüp bebek yöntemi yapılmıştır.

Tüp Bebek / Mikroenjeksiyon Tedavisi

  • Yumurtalıkların Uyarılması

Yeni adetin 2-3. gününde yumurtalıkları uyarmak için hormon içeren ilaçlar enjeksiyon şeklinde verilir. Bu ilaçları kullanmak azdan fazla yumurtanın gelişimine yardımcı olunarak gebelik olmasını arttırmaktır. Yumurtalık uyarılma süreci 10 ile 12 gün arasında sürer ancak bu süreç yumurtalıkların ilaca verdiği yanıta göre belirlendiği için kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bu süreçte yumurta gelişimi 23 günde bir ultrason ile yakından takip edilir. Bu tedavi protokolünde ilaç kullanımının altıncı gününde foliküllerin erken yırtılmasını önlemek için profilaksi olarak gonodatropin salgılatıcı hormon antagonisti uygulanır. Bu ilaç göbek deliğinden yapılır.

  • Yumurta Toplanması

Yumurtalar belirli bir olgunluğa ve boyuta ulaştığında yumurtaları kırmak için başka bir hormonal iğne kullanılır. Bu iğne yapıldıktan yaklaşık 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir. Bu işlemin hassasiyeti için iğnenin üretildiği zaman büyük önem taşımaktadır. Yumurta Toplama İşlemi: Hasta sabah aç karnına yatırılır. Sonra ötenazi yapılmaktadır ve yumurta toplaması yöntemi yaklaşık 15-20 dakika sürer.

Bu işlem hasta uykuda olduğu için ağrısızdır. Yumurtalara vajinal yoldan ulaşılır. Bu prosedür, yumurtaları emen ve bir ultrason aracılığıyla yönlendirilen bir iğne kullanır. Yumurta sayısı değişken olmakla birlikte hasta başına 1012 civarında olabilir ve bu sayı 1 ile 40 arasında değişebilir. Çok nadir olmakla birlikte yumurtaların toplanamadığı durumlar da vardır. İşlem hastanede yatmayı gerektirmez, bu nedenle hastalarımız birkaç saat içinde evlerine gidebilirler.

  • Yumurtaların Döllenmesi

Elde olan yumurtalar, laboratuvar odasında ve sperm kalitesine bakılarak klasik tüp bebek yöntemi (IVF) veya  mikropipet kullanarak döllenmiştir. Bu döllenme sayesinde anne karnındaki bebeğin gelişiminin temeli olan bir embriyo oluşur. Mikroskop altında tespit edilen döllenme yaklaşık 12-15 saat sürer. Bu eğitimin sonuçları hastaya raporlanır ve embriyo transferi için bir gün belirlenir. Embriyolar bir plastik tüp şekli bir kateter desteğiyle rahim ağzından hassasiyetle yönlendirilir ve rahime taşıma gerçekleşmiş olur. Aktarım sağlayacak embriyo sayısı 3-5 yaşlarındaki hastalarda ilk tedavide 1, geri kalan hastalarda en az 2’dir. İşlem basit ve ağrısız olduğu için hasta hemen taburcu edilir.

Tüp Bebek Tedavisinin Riskleri Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinin önemli yan etkisi yumurtalıkların aşırı uyarılması sonucu oluşan OHSS’dir (OVERIAN HİPERTİMÜLASYON). Yumurtalıklar  büyür, karında sıvı birikir, adrenal ve karaciğer fonksiyonları etkilenir. Şiddetli OHSS hastaneye yatmayı gerektirir. Ancak artık OHSS riskini en aza indiren yöntemler var, uzman ellerde OHSS riski önemli ölçüde azaltılıyor. Çoğul gebelik de bir risktir, ancak transfer edilen embriyo sayısını sınırlamak bu riski büyük ölçüde azaltacaktır.

Gebelik olasılığını etkileyen en önemli faktörlerden biri embriyonun kalitesidir. Embriyonun kalitesi, yumurtanın ve spermin kalitesine olmasına bağlıdır fakat embriyonun gelişimi laboratuvar kalitesine de  bağlı olmakla birlikte çok etkilemektedir. Bu nedenle doğru seçilmiş, deneyimli embriyologların çalıştığı laboratuvarlarda eğitilmiş ve teknolojik gelişmeleri takip eden embriyolar ile gebelik olasılığı artar.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu