Gebelik hesaplaması, önceki dönemlerde ay ay hesaplanırken, günümüzde uzmanların yöntemleri ile hafta hafta olarak hesaplanmaktadır. Günümüzde, bebeğin gelişimini hafta hafta inceleyerek doğum zamanı belirlenebilmektedir.
Gebelik süresi ay olarak hesaplandığı zaman 9 ay ve 10 gün sürebilmektedir. Hafta baz alınarak hesaplandığında ise gebelik süresi 40 ila 41. hafta sürebilmekte ve bu haftalar arasında doğum gerçekleşmektedir. Gebelik süresi 37. hafta itibari ile 40. haftaya kadar önem taşır. Anne adayları, 37. Haftadan itibaren hazırlıklarını tamamlamalı ve doğuma hazır olmalıdır.
İçindekiler:
- Gebelik Hesaplaması Nasıl Olur?
- Hafta ve Aylık Olarak Gebelik Hesaplama
Gebelik Hesaplaması Nasıl Olur?
Gebelik hesaplaması, anne adayının son adet tarihini net olarak bilmesi ile hesaplanmaktadır. Son adet tarihine kısaca sat denilir ve bu tarihin bilinmesi oldukça önemlidir. Her kadının sat tarihini net olarak bilmesi ve emin olması gerekmektedir.
Anne adayı, sat dönemini kesin olarak biliyorsa, son adet tarihinin 3 ay öncesine giderek üzerine 7 gün ilave ederek doğum yapacağı zamanı saptamış olur.
Hafta ve Aylık Olarak Gebelik Hesaplama
- 1 – 4. Hafta Arası: Ayı gösterir. Bebeğinizin oluşumdan haberiniz olmaz ve herhangi bir belirti göstermez. Gebelik için heyecanlı günler, sizleri bekliyor demektir.
- 5 – 8. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğinizin kafatası oluşmaya başlar ancak bebeğiniz hala embriyo şeklindedir. Bu ayda, aşerme dönemi başlar ve 2 ay kadar sürebilir.
- 9 – 13. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğinizin organları oluşumunu sürdürmeye devam eder ve aşerme giderek yoğunlaşır.
- 14 – 17. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğinizin organları gelişir ve kuvvetlenmeye başlar. Bebeğiniz hareketlenir ve tekmeler başar. Bu ay içerisinde bebeğin cinsiyeti de belli olur.
- 18 – 21. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğiniz daha hızlı bir şekilde büyümeye devam eder ve tekmeler kuvvetlenir. Anne adayının karnı belli olmaya başlar. Bebeğin organları, bu ay içerisinde daha da gelişir ve bebek artık elini ağzına götürebilecek büyüklüğe kavuşur.
- 22 – 26. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğin tüm iç organları, mide, karaciğer, dalak, bağırsaklar gelişmeye başlar.
- 27 – 31. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğinizin bedeni tüylenmeye başlar. Derisinin şeffaflıktan ten rengini aldığı dönemdir.
- 32 – 36. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğinizin akciğeri gelişir ve bağırsaklar gelişimini tamamlamış olur. Bebek, yavaş yavaş kanala doğru yönelme gösterir.
- 37 – 40. hafta arası: ayı gösterir. Bebeğiniz, bu ay ile beraber gelişimini tamamlamış olur ve doğuma hazırdır.