Yaşam Tarzı

Düşünme Şeklimize Meydan Okuyun

Düşünme Şeklimize Meydan Okuyun

 

Herhangi bir durumdaki eylemlerimiz ve tepkilerimiz, o anda nasıl hissettiğimizle tetiklenir. Sergilediğimiz davranış, ister mutlu, ister umutsuz, öfkeli, korkmuş olsun, hepsi duygusal durumumuzun ürünüdür. Fakat bundan da öteye gidersek, nasıl hissettiğimizi koşulların uyandırdığı düşüncelerin bir ürünü olarak da söyleyebiliriz. Bu noktayı açıklamak için, insanları kendi aralarında fısıldayarak gördüğümüzde ve sonra bunlardan biri bize baktığında, aklımızda tanık olduğumuz hakkında bir hikâye yaratma eğilimindeyiz. Ve çizdiğimiz sonuç doğru ya da yanlış olabilir.

 

Ancak böyle bir sonuçla içimizde yaratılan duygu, nihayetinde meşgul olacağımız davranışı üretecek olan şeydir. İnsanların bizim hakkımızda fısıldıyor olduğu sonucuna varırsak, bu endişe duymamıza ve hatta keder duymamıza neden olabilir. Ve sonuçta ortaya çıkan tepkimiz, kendisini daha önce gelen düşünce ve duyguya hizalayacaktır.

 

Aldığımız ve verdiğimiz her karar, analitik düşünme becerilerimizi geliştirir. Her bir durumu daha iyi analiz edebilir ve uygun eylem seçimini yapabiliriz. Bu süreç, karar vermemize, düşüncenin bağımsızlığına yol açacak güveni geliştirmemize yardımcı olur.

 

Ancak bazen, bazı hatalı kararlar nedeniyle kendimizi daha büyük bir ikilemde buluyoruz. Ve çoğu zaman sonuçlarla yüzleşmekten ve hatalarımızın yükünü taşımaktan başka seçeneğimiz yoktur.

 

Bunun olmasını nasıl önleyebiliriz? Kararlarımızı ikiye katlamak teşvik edilmez, çünkü bu istemeden kendimize güvenme yeteneğimizi aşındırabilir ve bizi duygusal olarak sakat bırakabilir. Ancak yapmamız gereken, karara varmamıza yardımcı olan düşünce sürecine meydan okumaktır. Hatalı varsayımlar veya bir durumun hatalı yorumlanması bizi felaket kararlarına götürebilir. Bu nedenle herhangi bir seçim yapmadan önce bu varsayımlara ve otomatik düşüncelere meydan okumalıyız. Bunu verilen örneğe uygulayarak, fısıldadığını gördüğümüz insanların bizim hakkımızda konuştuğunu varsaymamalıyız. Bu sadece paranoyadır ve eğlendirilmemelidir.

 

Bu nedenle Madde Arama, düzenli olarak nasıl düşündüğümüzü düşünmeliyiz. Uzmanlar bu üstbiliş olarak adlandırıyor. Bu, neden bir şeyler yapmaya karar verdiğimizi ve seçimlerimizin sağlıklı ve uygun olup olmadığını görmemize yardımcı olabilir.

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu