Anne-Aile-Çocuk

Koronalı Günlerde İlişkiler: Duygusal Banka Hesabınıza Yatırım Yapın

Koronalı Günlerde İlişkiler: Duygusal Banka Hesabınıza Yatırım Yapın

Yaklaşık 3-4 ay önce Çin’de görülmeye başlayarak hayatımıza giriş yapan korona virüs çok karmaşık duyguları da beraberinde getirdi. İlk başlarda belki de pek çoğumuzun temennisi korona virüsün ülkemize gelmeyerek bizi es geçeceği yönündeydi. Ancak işler çok hızlı değişti. Zaman içerisinde birçoğumuz için bu temenni maalesef ‘Umarım korona virüs bana bulaşmaz’ la yer değiştirdi.

Hepimiz evlerden çıkmamaya, sosyal mesafeye dikkat etmeye, kişisel temizliğimize daha fazla özen göstermeye başladık. Yani korona virüsün bize bulaşmaması için, riskleri en aza indirmek için çaba harcadık ve harcamaya da devam ediyoruz. Bu çabayı bir nevi kişisel bir sağlık yatırımı olarak tanımlayabiliriz. Böyle bir dönemde bunun anlamlı bir yatırım olduğu da aşikâr.

Ancak hayatımız farklı alanlarda da devam ederken bu yazımda dikkatinizi farklı bir yatırım alanına çekmek istiyorum. Evlerde normalden daha fazla vakit geçirdiğimiz bu dönemde partnerinizle olan ilişkinizde ‘Duygusal Banka Hesaplarınıza’ ne kadar yatırım yapıyorsunuz? Galiba bu soruyu cevaplayabilmek için öncelikle duygusal banka hesabının ne olduğuna açıklık getirmemiz gerekiyor.

Duygusal Banka Hesabına Yatırım Yapmak Nedir?

Diyelim ki partneriniz çok önemli bir iş görüşmesine gidecek.  Akşamdan biraz kaygılı olduğunu hissediyorsunuz. Sabah erken kalkıp ona güzel bir çay demleyip kahvaltı hazırlıyorsunuz. Sonra uyandırıp birlikte kahvaltı ediyorsunuz. Kahvaltınız bitiyor. Hazırlanmasına yardım edip sırtını sıvazlayıp ona güvendiğinizi söyleyip uğurluyorsunuz. Eşiniz evden daha mutlu ve güvende ayrılıyor.

İşte bu örnekteki yaşantıyı duygusal banka hesabına yapılan bir yatırım olarak tanımlayabiliriz. Aslında birçoğunuz partnerinizle uzaklaşmak yerine yakınlaşmayı seçtiğiniz pek çok durumda farkında olmadan bu hesaba tek taraflı veya karşılıklı bir miktar yatırım yapıyorsunuz.

Peki Bu Yatırımlar Ne İşe Yarıyor?

İlişkinizde işler yolunda gitmediğinde, stres yaratan durumlarla karşı karşıya kaldığınızda veya bir çatışma yaşadığınızda bu yatırımlar, oluşturduğu duygusal birikimlerle ilişkinizi koruyan bir tampon görevi görüyor. Bu kavramı ortaya koyan John ve Julia Gottman gerçekleştirdikleri çift araştırmalarında birbirine daha fazla yönelen çiftlerin duygusal yatırımları sayesinde zor dönemlerde bile birbirlerine yönelik olumlu duygularını sürdürebildiklerini bulgulamışlardır.

Gottman’lar bu bulguyu şu sözlerle özetliyorlar: ‘Çoğu kişi partneriyle mutlu bir ilişki kurabilmenin sırrını mum ışığında bir yemeğe gitmek veya deniz kıyısında güzel bir tatil yapmak olarak görüyor. Oysa gerçek sır, “her gün küçük vesilelerle de olsa birbirine yönelip yakınlaşmaktır”.

Duygusal Banka Hesabına Nasıl Yatırım Yapabilirim?

Eğer buraya kadar okuduysanız sizi partnerinizin banka hesabına yatırım yapmaya istekli biri olarak kabul ediyorum. Birazdan size çift olarak birbirinize nasıl yatırımlar yapabileceğiniz konusunda seçenekler içeren bir alıştırma sunacağım. Ancak bunu bir yarışmaya, birbirinizin hesabını takibe dönüştürmemeye özen gösterin. Amacımız çatışıp birbirinizden uzaklaşmanız değil. Tam aksine yakınlaşabilmeniz. Alıştırma sırasında olabildiğince bonkör olmaya çalışın. Çünkü ne kadar çok yatırım yaparsanız ilişkinizin iyileşmesi de o kadar olasıdır.

İlişki Terapisi

Aşağıda birbirinize yakınlaşabileceğiniz bazı etkinlikler var. Bu etkinlikler arasından eşinizin sizinle yapmasını istediğiniz veya daha sık olmasını istediğiniz 3 etkinliği seçin.

  1. Akşamları bir araya gelip günün nasıl geçtiğini konuşmak
  2. Alışveriş listesi oluşturup birlikte yiyecek alışverişine çıkmak
  3. Birlikte yemek yapmak
  4. Evde misafir ağırlamak
  5. Birlikte evi temizlemek
  6. İş saatlerinde birbirini aramak veya mesajlaşmak
  7. Birlikte kültürel veya dini bir yeri ziyaret etmek
  8. Birlikte bir yardım faaliyetinde bulunmak
  9. Hafta sonu gezilere çıkmak.(Piknik, araba turu vb)
  10. Birlikte egzersiz yapmak
  11. Çocuklarla vakit geçirmek
  12. Birlikte film veya dizi izlemek
  13. Dışarıdan yemek sipariş etmek
  14. Birlikte kitap okumak
  15. Müzik dinlemek
  16. Birbirine komik videolar ve gönderiler atmak
  17. Birlikte bilgisayar, telefon veya masa oyunları oynamak
  18. Tatil planlamak. Seyahat etmek
  19. İçecekler eşliğinde sohbet etmek
  20. Dedikodu yapmak
  21. Birbirine mektup yazmak
  22. ………. (Listede olmayan ancak size hitap edebilecek seçenekleri de ekleyebilirsiniz).

Şimdi yukarıdaki listeden yaptığınız 3 seçimi partnerinizle paylaşın. Ondan isteğinizi talep edin. Ancak bunu yaparken oldukça yumuşak bir dil kullanmanız ilişkiniz için daha iyi olacaktır. (Ör: “Beni hiç dinlemiyorsun” yerine “Benimle daha fazla konuşmana ihtiyacım var”, “Bunu yapabilirsek daha memnun olurum” gibi.) Bu alıştırmadan fayda görebilmeniz için her iki tarafın da yapılan 3 seçimden en az birini yapacağını taahhüt etmesi ve birlikte gerçekleştirmesi gerekmektedir.

Unutmayın! Başta da bahsettiğim gibi birbirinden uzaklaşmak yerine yakınlaşmayı seçen çiftler daha güçlü ilişkilere sahip oluyorlar. Bu yazımda yakınlaşmanın yollarından biri olan duygusal banka hesabının nasıl oluşturulup geliştirilebileceğinden bahsettim.

Hesaplarınıza yüklü miktarlarda yatırımlar yapmanız dileklerimle…

Adel Psikiyatri ve Psikolojik Danışmanlık merkezimiz ile iletişime geçebilir ve sorunlarınıza uzmanlarımız ile çözüm bulabilirsiniz. Nişantaşı Psikiyatri ekibimiz yargıdan uzak, empatiye açık, kişisel gelişime farkındalık kazandıran bilimsel yöntemler ile ilerler. Nişantaşı Psikiyatrist ekibimiz hakkında detaylı bilgi almak için www.adeldanismanlik.com web adresini ziyaret edebilirsiniz.

Uzm. Klinik Psikolog Hasan Akalın

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu