Anne-Aile-Çocuk

Kaç Aylık Bebek Anne Karnında Hareket Eder?

Kaç Aylık Bebek Anne Karnında Hareket Eder?

 

Hamilelik bebeğin hızlı bir şekilde oluşup geliştiği mucizevî bir süreçtir. Bu sürecin son adet tarihinden itibaren başlayıp toplamda 40 hafta sürmesi beklenmektedir. Bazı hamileliklerde erken doğum durumları söz konusu olabilir. Bir bebek ister erken doğsun ister gününde doğsun son güne kadar aktif olarak gelişim halindedir. Her gün, her hafta ve her ay kendi içinde farklı gelişim dönemlerini kapsamaktadır. Rahim içerisinde döllenmeyle birlikte sürekli bir hareketlilik zaten mevcuttur ama bebeğin hareket etmesi biraz daha zaman alabilmektedir.

 

Hareketler Ne Zaman Başlar? 

Bebek 6 haftalık süreci geride bırakıp anne karnına iyice yerleştikten sonra minik hareketlere başlayacaktır. Bu demek oluyor ki sağlıklı bir gebelikte 7. Haftadan itibaren bebek hareket etmeye başlar. Ay olarak 7 hafta 1,5 aya denk gelmektedir. Bebek henüz pirinç tanesi kadar olduğundan dolayı anne adayı bu hareketleri hissedemez. Hareketler bu haftada ultrason aracılığıyla ancak görülebilir. Pirinç tanesi kadar olsa da hızla insan şeklini almaktadır. Hatta kimi bebeklerin bu haftada kalp atışı bile duyulabilir.

 

Hareketler Ne Zaman Hissedilir?

Bebeğin hareketlerinin duyulabildiği en erken zaman 16. hafta olarak bilinmektedir. Bu durum annenin kaçıncı gebeliği olduğuna göre değişebilir. İlk gebeliklerde hareketlerin hissedilmesi 20. veya 22. haftaları bulabilmektedir. Gebelik tecrübesi olan anneler bebeğin hareketlerini kolaylıkla ayırt edebilirler. İlk gebeliği olanlar hamilelik döneminde sıkça rastlanan bağırsak hareketlerini bebek hareketi olarak değerlendirebilmektedir. 20.haftadan sonra gerçek bebek hareketleri ile karşılaşacaklardır.Çoktandır atılan minik tekmeler artık net bir şekilde hissedilmeye başlanmıştır.

 

Bebek Hareketleri Hangi Hallerde Daha Net Hissedilir?

Anne adayı gün içinde hareket halindeyse bebeğinin hareketlerini net olarak hissedemeyebilir. Dinlenme pozisyonu aldığı vakit hareketleri çok net bir şekilde duyacaktır. Birçok anne adayı bebeğinin daha çok gece hareket ettiğini söyler. Aslında bebek hep hareket eder ama anne bunu yattığı zaman ya da hareketsiz kaldığı vakitlerde net olarak hisseder. Bebeklerin aşırı sese ve aşırı ışığa karşı da duyarlı olduğu uzmanlarca desteklenen bir bilgidir. En basitinden bir sinema ortamına girdiğinizde oradaki seslere bebeğinizin de tepki verdiğini fark edebilirsiniz. Çikolatanın da bebeği hareket ettirdiğini duymayan yoktur. Çoğu annenin ultrasona girmeden önce bir parça çikolata atıştırması sıkça rastlanan bir durumdur.

 

Bebek Hangi Hareketleri Yapar ve Hareketleri Ne ifade Eder?

Bebeğin ilk hareketleri bütün bedeninin zıplaması şeklindedir. Bu da 7-10 haftalar arasına denk gelmektedir. 10 haftadan sonra gözlenen hareketler ise kol ve bacakların ayrı ayrı hareket ettiği yönündedir. 16.haftadan itibaren de anne, bebeğinin tekme hareketleri ile tanışır. Somut olarak ilk hissedilen hareketler tekme hareketleridir. İlerleyen dönemlerde ise bebeğin büyümesiyle birlikte dönme, yer değiştirme, gerinme gibi hareketleri hissedilecektir. Bu hareketlerin tamamı bebeğin sağlıklı bir şekilde geliştiğine işaret eder. Anne, gözü ile göremediği eli ile dokunmadığı bebeğini bu hareketlerini izleyerek kontrol edebilir. Bu nedenle olası bir probleme karşı bebek hareketlerinin kontrol edilmesi önemlidir.

 

Bebek Hareketleri Neden Kontrol Edilmeli?

Bebek gelişimi açısından anne karnında sergilenen her hareket bebeğin iyi yönde geliştiğinin habercisidir. Hamileliğin 24.-26. haftalara tekamül eden dönemi bebeğin en hareketli olduğu dönemlerdir. Bu haftalarda gün içinde en az 10 hareket sayılabilmektedir. Haftalar ilerledikçe, bebek büyüyüp alanı daralacağı için hareket sayısı da azalacaktır. Bu dönem de 32. haftadan sonrasına denk gelir.  Hamileliğin son iki ayında en az 2-3 hareket hissedilmelidir. Gün içinde hiç hareket görülmezse mutlaka anne doktoruna başvurmalıdır. Son dönemdeki hareketsizlikler kordon dolanması, suyun azalması veya gelişim geriliği gibi problemlere işaret ediyor olabilir. Bu nedenle erken müdahale adına annenin bebeğinin hareketlerini sayması büyük önem arz etmektedir.

 

Facebook Comments Box

Admin

KadınOnline Kurucusu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu