Pratik Bilgiler

Bakır Eşyalar Nasıl Parlatılır?

Bakır Eşyalar Nasıl Parlatılır?

 

Bakır eşyalar, eskiden mutfakların olmazsa olmazı iken günümüzde otantik aksesuarlar olarak kullanılmaktadır. Bakır mutfak malzemelerinin eskiden çokça kullanılmasının sebebi oldukça dayanıklı ve sağlıklı olmasıdır. Sağlıklı olabilmesi için bakırın kalaylı olması gerekir aksi takdirde kişiyi zehirleme durumu söz konusu olabilmektedir.  Mutfak eşyası olarak kullanıldığı dönemlerde olduğu gibi günümüzde süs eşyası olarak kullanılan bakırın da parlatılmaya ihtiyacı olmaktadır. Bakır eşyalar dış etkenlere maruz kalarak zamanlar kararmaktadır. Bu kararmayı giderilebilmesi için de eskiden bu yana çeşitli parlatma yöntemlerine başvurulmuştur. Bu yazımızda bakırın neden karardığı ve nasıl parlatıldığı hususları üzerinde durulacaktır.

Bakır Eşyalar Neden Kararır?

Bakır eşyalar ister aktif olarak mutfakta kullanılsın isterse süs eşyası olarak kullanılsın her iki durumda matlaşarak kararmaya maruz kalmaktadır. Bakır malzeme olarak karbonat ile kaplı olma özelliğine sahiptir. Karbonat ile kaplı yüzeyi oksijenle temas edince oksitlenme meydana gelir. Bu tepkimeyle birlikte bakır eşyalar gün gün matlaşarak en sonunda kararma veya paslanmayla karşı karşıya kalabilmektedir. Zamanla kararan bakır eşyalar kendilerine has kızıl renklerini kaybedip eski bir görüntüye bürünürler. Bakırda görülen oksitlenme sadece görüntüsünü etkilemekle kalmaz iç kısmı da bazı değişikliklere maruz kalır. Dönem dönem bakım yapılmazsa sağlığı açısından da tehlikeli olabilmektedir.

Bakır Eşyaları Parlatma Yöntemleri

Bakır eşyaların mutfakta kullanılanlar ile sus eşyası olarak kullanılanlarının bakım ve temizlikleri ayı ayrıdır. Mutfakta bizzat pişirme, yeme, içme amaçlı kullanılanlar sağlığı da yakından ilgilendirdiği için özellikle bakım yapılmalıdır. Süs eşyası olanlar ise bazı doğal yöntemlerle temizlenip parlatılabilinmektedir. Bu kısımda bakır süs eşyalarının parlatılmasına dair bazı yöntemler verilecektir.

1-     Limon: Limon içerisinde bulunan asit sebebiyle bakır eşyaların dışında oluşan oksitlenmeyi gidererek parlamasına yardımcı olacaktır. Bunun için gerekli olan bir bütün limondur ve biraz tuzdur. Limon ortadan iki eşit parçaya bölünür ve tuza batırılarak bakır eşya güzelce ovulur. Bu işlemin başarılı olması için en az 5 dakika güzelce ovulmalıdır. Ovalama sonrasında sudan geçirilip kurulandığında değişim kolaylıkla fark edilecektir.

 

2-     Sirke: Sirkenin birçok madeni parlatma ve üzerinde oluşan pası, kiri ve oksitlenmeyi kolayca giderme özelliği bulunmaktadır. Bu özelliği bakır eşyaların parlatılmasında da sıkça kullanılır. Parlatılacak bakır eşya öncelikle nemli bir bezle güzelce temizlenir. Temizlendikten sonra sirkeli bir bezle tekrar silinir. İşlemin hepsi bu kadardır.

 

3-     Bakır Parlatma Tozları: Eve bakır eşya parlatmayı kolaylaştıran diğer bir malzeme de bakır parlatma tozlarıdır. Günümüzde birçok markette bu tozlar kolaylıkla bulunabilinmektedir. Bakır parlatma tozu bir bez yardımıyla bakır eşyaya güzelce sürülür. Bakır tozu ile ovulan eşya ilk günkü görüntüsü tekrar kazanacaktır. Bu işlem esnasında bakırın çizilmemesine özen gösterilmelidir.

 

Facebook Comments Box

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu